diumenge, 9 de març del 2014

Tecnologia i discapacitat

Tecnologies d’ajuda al discapacitat


Com ja s’ha dit en la introducció, les tecnologies d’ajuda a la persona discapacitada són molt importants per a la seva vida diària, per millorar la serva autoestima, facilitar la seva entrada al mon laboral, per millorar la relació amb les persones del seu entorn, etc. Es poden distingir 5 grups de sistemes tecnològics d’ajuda als discapacitats:
1.       Sistemes Alternatius i Augmentatius d’Accés a la Informació: són ajudes per persones amb discapacitat visual i/o auditiva. Algunes d’aquestes ajudes són les tecnologies de la parla, els sistemes multimèdia interactius, les comunicacions avançades i la rehabilitació cognitiva.
2.       Sistemes d’Accés: són interfases adaptatius que permeten a les persones amb discapacitat física o sensorial utilitzar l’ordinador de forma natural. Algunes són: sobreteclats, pissarres electròniques, interruptors, navegadors, pantalles tàctils, ratolins, teclat de conceptes, sintetitzador Braille, bastons digitals, etc.
3.       Sistemes Alternatius i Augmentatius de comunicació: són sistemes desenvolupats per persones que per la seva discapacitat no poden accedir a un codi verbal-oral de comunicació. Es poden classificar en sistemes amb ajuda o sistemes sense ajuda. A més la comunicació que utilitzaran pot ser alternativa o augmentativa. La primera és una forma de comunicació utilitzada per una persona en contextos de comunicació cara a cara, però diferent de la parla. En l’augmentativa, és una forma de comunicació de recolzament o ajuda.
4.       Sistemes de Mobilitat: són sistemes relacionats amb la mobilitat personal i les barreres arquitectòniques (micro-robots, braços articulats, commutadors adaptats a les cadires, etc.)
5.       Sistemes de Control d’Entorns: són sistemes amb fins comunicatius que permeten la manipulació de dispositius que ajuden a controlar un entorn. N’hi ha dos tipus, control ambiental i realitat virtual. El primer són interfases que permeten a les persones amb discapacitat motora poder controlar dispositius d’ús domèstic. La realitat virtual utilitza nous dispositius d’entrada i sortida en sistemes d’assistència a persones amb discapacitat, tals com guants sensitius, posicionadors d’espai, ulleres virtuals, etc.
A continuació explicaré algunes de les aplicacions i dispositius que s’han implementat per aquests sistemes.
·         Escribo : dóna la possibilitat d’aprendre l’escriptura cal·ligràfica. Permet veure el traç pas a pas controlant també, la velocitat d’aquest.
·         TC-Soft : és un teclat pantalla que simula les funcions que es poden fer en un teclat convencional. La persona l’utilitza mitjançant algun dispositiu com un ratolí, o qualsevol altre, adaptat a les minusvalies.
·         TCOMUNICA : aquest estaria dins del grup dels sistemes augmentatius de comunicació. Amb TCOMUNICA s’aconsegueix un aprenentatge dels símbols, després frases i finalment la utilització d’aquestes per comunicar-se amb altres persones. Utilitza símbols pictogràfics que representen diferents categories gramaticals i que porten un dibuix representatiu del concepte.  
·         TCLamina: és un editor gràfic vectorial que permet crear i editar làmines per la seva posterior utilització sobre el Teclat de Conceptes i impressió en format A3 o A4.
·         TCAutor: són un conjunt d’eines que ens permeten treballar en un entorn autor multimèdia. S’ha dissenyat per ser utilitzat en totes les possibilitats del teclat de conceptes.
·         HTacon: és una aplicació que permet assignar combinacions de tecles a les caselles del teclat de concepte. Això permet que al polsar sobre aquest, s’envia a l’apliació Windows que estigui activa la seqüencia de tecles que tingui assignada la casella del teclat de concepte polsada.
·         Teclat de conceptes: és una superfície on es superposen làmines amb icones o dibuixos. La membrana del teclat està dividida amb quadrícules i està connectat a l’ordinador com una extensió del teclat.
·         Teclat de conceptes lluminós: és el mateix que l’anterior, però substitueix la membrana per una matriu de leds.
·         Ratolí Bucal: permet moure el cursos de l’ordinador al moure el comandament joystick a la direcció desitjada. Està dissenyat per ser mogut amb la barbeta, boca, canell o mà, també porta un polsador per fer els cliks del ratolí convencional.

·         Emulador de ratolí: n’hi ha de dos tipus, el que funciona per polsadors i el que funciona per reconeixement de veu. En el primer dels casos, consisteix en un dispositiu que té les mateixes funcions que el ratolí bucal, però el joystick s’ha substituït per direccions ortogonals i diagonals, que es fan mitjançant entrades digitals. Els que funcionen per reconeixement de veu, pot fer totes les funcions d’un ratolí convencional però amb la veu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada